Veien blir til mens man går

Det var samboeren min som pushet på og var pådriveren på at jeg skulle sende inn en søknad på stillingen som franchisetaker i Hansen & Dysvik. Jeg var til å begynne med ikke så gira. I alle år har jeg drevet med salg og butikk, men hadde aldri drevet noe på egenhånd før. Jeg hadde ikke noe økonomisk erfaring og måtte lære alt fra scratch. Men jeg ble etterhvert tent på den friheten man får ved å drive eget. Veien blir jo til mens man går. Mange forbinder franchise med at man må betale veldig mye penger ut fra egen lomme, men selv om du har det økonomiske ansvaret, så står det ikke på deg personlig. Det var jo litt skummelt også, men jeg ble tatt veldig godt imot av Hansen & Dysvik. Butikken var allerede oppe og gikk, og jeg fikk opplæring før jeg overtok. Jeg kom på mange måter til dekka bord.

For å lykkes som franchisetaker, så er man avhengig av at kunder kommer og handler. Det kan være utfordrende med den økonomiske biten fordi du vet hvilke utgifter du har, men ikke hva som kommer inn. Samtidig, så er det gøy å følge med på tall og utvikling. Det er spennende at det er ditt eget og at man er med på driften fra a-å. Jeg tror det er viktig å være lojal overfor kjeden som franchisetaker. Man blir fort fristet av ulike leverandører, men man må ikke glemme at man er en Hansen & Dysvik forretning. Det må være en rød tråd gjennom det hele slik at kundene kjenner igjen butikken.

Til andre som vurderer å bli franchisetaker vil jeg si: gjør det! Det å styre hverdagen din selv og bestemme hva slags varer du vil ha er veldig gøy. Ikke minst den følelsen av at dette er mitt og dette skal jeg klare.

Ida Bekkestuen franchisetaker Hansen & Dysvik Råholt, Eidsvoll siden 2014