Søknadsbrevet- innsalget av deg selv

Et søknadsbrev er noe som kreves i de fleste, men ikke i alle jobbsøkerprosesser. Vi oppfordrer allikevel kandidater til å skrive søknadsbrev, og i de fleste stillingsannonser er det klart opplyst dersom dette er et absolutt krav.

I 4. kvartal 2018 var det 65 000 ledige stillinger registrert på landsbasis i Norge ifølge ssb. Det betyr ganske mange fremtidige søknadsbrev som skal skrives, og ikke minst leses. Men hvordan bør man best gå frem som en jobbsøker, hva bør et søknadsbrev inneholde?

Det aller viktigste når man skal sette seg ned for å begynne søkeprosessen er å lese stillingsutlysningen, nøye. Noen tenker kanskje at dette faller seg naturlig, men i altfor mange tilfeller kan det virke som om jobbsøker knapt nok vet hva man søker på.

Det vi som ansetter vil vite er; hvorfor søker du nettopp denne stillingen, hvilke erfaringer og kunnskap kan du bidra med- som gjør deg til det klare førstevalget.

En rød tråd

Det bør gå en rød tråd igjennom hele søknaden din. Dette gjelder både oppsettet, og språket ditt. Det bør være en fin flyt.  Erfaring og kunnskap du nevner bør ha en relevans for stillingen du søker. Den bør være lettleselig og ikke for lang. Du bør holde deg på godt under 1 A4-side, husk dette skal kun være et kort sammendrag av ditt kandidatur, som skal få deg inn på intervju. Intervjuet er plassen for ytterligere utbrodering. Ikke repeter CV-en din, denne skal underbygge søknaden din og er et sted man kan se til for å få mer informasjon om arbeidsforholdene.

Du har som regel kun sekunder på deg til å fange leserens interesse, sørg for at de sekundene blir fylt med god informasjon. Det er som når du hilser på noen, førsteinntrykket får man kun en gang. Man vil at det første inntrykket skal være fast, men vennlig.

Dropp masseproduserte søknader.

Dropp masseproduserte søknader. Vi som sitter med søknader hele dagen ser raskt om du har gjort deg flid med søknaden. Vi forstår selvfølgelig at dersom du er en aktiv jobbsøker, vil trolig noe av «kjernen» i søknaden din gå igjen. Gå alltid igjennom flere ganger og se at du har skrevet mottakers adresse korrekt og at informasjon fra gamle søknader ikke henger igjen. Be noen om å lese igjennom søknaden, les den også gjerne høyt for deg selv. Skrivefeil bør ikke under noen omstendigheter forekomme.

Skrivefeil bør ikke under noen omstendigheter forekomme.

Godt språk er viktig, men ikke bruk for mange «interne» fagtermer, ofte skal søknaden gjennom et rekrutteringsselskap først. Bruk et språk alle kan forstå. Gjør søknaden din personlig, gjennom denne skal din potensielle arbeidsgiver bli kjent med deg. Med mindre du blir oppfordret til å lage en mer kreativ søknad, hold søknaden din formell. Følg de formkravene som er oppgitt i stillingsannonsen, og er annonsen skrevet på engelsk forventes det at søknaden er skrevet på samme språk.

Skryt av deg selv

Det er lov å skryte av egne prestasjoner, du skal jo selge inn deg selv. Husk å vær ærlig, det blir fort gjennomskuet dersom du skryter på deg mer erfaring og kompetanse enn det du faktisk har. Kom gjerne med konkrete eksempler på ting du har oppnådd.

Vis at du har lest deg opp om stillingen og arbeidsgiver, referer for eksempel til holdninger firmaet har som du støtter eller kjenner deg igjen i. Vis at søknaden din er gjennomtenkt, og at det er en grunn til at det er nettopp der du ønsker å jobbe.

Dersom du har konkrete spørsmål til stillingen som du ikke finner svar på i stillingsannonsen skader det ikke å ringe. Ikke ring bare for å ringe, da kan fort samtalen virke mot sin hensikt og du svekker ditt kandidatur. Tenk godt igjennom hva du ønsker å få ut av samtalen og still relevante spørsmål. Hvis du har en god samtale, husk å referer til denne i søknaden.

Sørg for at kontaktinformasjonen du oppgir er korrekt. E-postadresse og telefonnummer er noe det slurves med, og som i verste fall kan føre til at man ikke får tak i deg. Vær tilgjengelig på telefonen dersom rekruttereren har spørsmål til søknaden din, eller at man ønsker å kalle deg inn til et intervju.

Noen enkle huskeregler:

  • Skreddersy teksten til den aktuelle stillingen
  • Følg de formkravene som blir oppgitt
  • Les alltid korrektur
  • Dropp klisjeer, gi konkrete eksempler
  • Maks 1 A4-side
  • Rød tråd og godt språk
  • Samme skrifttype og stil i både søknad og CV gir et mer helhetlig inntrykk

Lykke til i jakten på drømmejobben. Og husk det er lov å følge opp søknaden din, det blir sjeldent sett på som mas, det viser motivasjon og iver.