Fra kokk til kaféeier!

Jeg så at markedet her i Vestfold var modent for en moderne kaffebar, det fantes ikke noe lignende fra før. Når jeg var i Oslo og besøkte Wayne’s kaféene der, så falt jeg veldig for hvordan diskene så ut. Jeg syntes de viste fram produktene på en riktig måte, og jeg tenkte at hvis jeg noen gang skulle åpne min egen kafé, så er det sånn jeg ville hatt det. Wayne’s var et allerede godt utprøvd konsept, og jeg så at det hadde en verdi å ha med seg et større apparat i ryggen som har mye erfaring. Dette var hovedgrunnen til at jeg valgte å bli franchisetaker i Wayne’s.

Jeg ble tatt veldig godt imot av Wayne’s, og hadde tre ukers opplæring i en av deres kaféer i Oslo samt tre dager med en driftsansvarlig. Jeg har fagbrev som kokk og har jobbet som leder i matbransjen i mange år. Jeg dro nytte av denne erfaringen da jeg ble franchisetaker i forhold til vareinnkjøp og personalansvar.

Det som gjør det spesielt spennende å være franchisetaker er arbeidsgiveransvaret, og det å bygge opp ansatte til sitt fulle potensiale. I tillegg, så er en av fordelene at selvom man er selvstendig næringsdrivende, så får man tid til å konsentrere seg om å snakke med kundene og selge. Det tror jeg det er veldig mange andre som driver for seg selv som ikke får tid til på grunn av mange administrative oppgaver.

Det er også faktorer som gjør det utfordrende å være franchisetaker og være en del av en kjede, som for eksempel at man aldri er flinkere enn det svakeste ledd. Når man er mange kaféer, så er det alltid noen som skiller seg ut i negativ forstand. Det kan også være konseptforandringer som man ikke er helt enig i, og ting må gjennom flere ledd enn hvis jeg hadde drevet helt på egenhånd.

For å lykkes som franchisetaker må du ha stå-på vilje, og ta hver dag som en ny utfordring. Jeg har aldri hvilt på tidligere suksesser. Samtidig må man være nøktern i forhold til innkjøp og være en god motivator for ansatte. Ikke minst må man ha et smittende smil og være best på kundeservice. Jeg anbefaler absolutt å bli franchisetaker. Jeg har det veldig bra hvertfall! Det er noe med det å ha flere sparringspartnere på spørsmål om drift og nøkkeltall. Du slipper rett og slett å finne opp hjulet på nytt.

Kim Johnsgård, franchisetaker Wayne’s Coffee Farmandstredet og Foyn senteret siden 2012