For å kunne starte og drive en egen franchisebedrift (evt forhandler, partner, agent etc), vil det som oftest være behov for finansiering. Det ligger i franchisemodellens natur.
Noen kjeder er med på å finansiere store deler av investeringen inkludert evt. varelager / maskinpark / lokaler, mens i andre kjeder er det franchisetakeren selv som finansierer alle investeringer og innkjøp knyttet til den nye enheten. Her er det ikke noe som er rett eller galt, og en løsning ett sted vil kanskje ikke fungere et annet sted. Det vanligste er at franchisetakeren driver ”for egen regning og risiko”, og står for det meste av finansieringen.
For mange potensielle franchisetakere er finansieringskravene avgjørende for om de er aktuelle. Det er viktig å merke seg at det kan finnes ulike og kanskje litt originale løsninger for å få finansiering på plass. Det er som oftest kandidaten selv som må orientere seg om hvilke muligheter som finnes. Når det er sagt; Enkelte franchisegivere er kreative når det gjelder løsninger og overgangsmuligheter dersom de har en god kandidat med begrenset finansiering. Det kan være fornuftig å spørre nærmere om mulighetene før man evt. slår det fra seg.
I denne artikkelen ser vi på de viktigste elementene i finansiering av en bedrift generelt, og franchise spesielt.
Viktige spørsmål å stille seg
Når det gjelder finansieringskravet til de franchisekonsepter du vurderer må du stille deg noen sentrale spørsmål, for eksempel:
- Finnes det et prospekt / forretningsplan som beskriver både kjeden og prosjektet, med tilhørende budsjettforslag?
- Du må finne ut om prosjektet er noe du ønsker å satse på i årene som kommer. Har du tilstrekkelig tro på at forventningene blir innfridd?
- Sørg for å ha tilstrekkelig underlagsmateriale for å kunne ta en beslutning. Du kan aldri være 100% sikker på at det vil gå som forventet. Om du skal drive noe for deg selv må du være villig til å ta en sjanse.
- Kan du klare deg med en mindre inntekt i starten dersom det er nødvendig?
- Har du oversikt over dine faste kostnader og personlige forbruk?
- Hva kan du fremskaffe av egenkapital selv, og hvordan?
- Kan du evt. låne penger til egenkapitalen?
- Kan deler av investeringen leases eller leies fremfor å kjøpes?
- Kan eventuelle krav til husleiegaranti / depositum løses ved hjelp av forsikring eller andre løsninger fra gårdeier?
- Er det nødvendig / mulig / riktig å låne til egenkapital hos familie / venner?
- Har du / familien fast eiendom som kan settes som sikkerhet?
- Har du noen som kan stille som kausjonist for eventuelle lån?
- Kan det være riktig og mulig å trekke inn en medinvestor eller partner?
- Ønsker franchisegiver å stille opp med lån eller sikkerhet? (det er ikke vanlig, med unntak av varekreditt)
- Er det mulighet for lengre kreditt-tid på de første varebestillingene?
- Kan man få utleieren til å bekoste og/eller finansiere eventuelle kostnader til klargjøring av lokaler?
- Har du eller franchisegiver et etablert forhold til en bank?
- Har du betalingsanmerkninger som vil kunne gjøre finansiering vanskeligere?
Nedenfor gir vi noen eksempler der franchisetakeren selv står for hele eller mesteparten av finansieringen. Varekjøp, lokaler, innredning, maskiner og utstyr er tunge poster som bidrar til å øke finansieringsnivået.
Kapitalbehovet ved finansiering av franchise
Når man skal vurdere å bli franchisetaker i en kjede, bør franchisegiver kunne skissere kravet til kapital på en tydelig måte. Kravet til kapital kan variere mye fra konsept til konsept og også fra sted til sted. Sistnevnte fordi lokalets størrelse og tilstand betyr mye for både ombygging, innredning, varelager og evt. depositum på husleie. Også kostnader til frakt og håndverkere kan variere.
For illustrasjonens del tar vi for oss et eksempel fra varehandelen, og kommenterer hvert punkt nedenfor.
1) Ombygging av lokalet, skilter, fasade | kr. 200 000 |
2) Innredning | kr. 400 000 |
3) Driftsmidler og utstyr | kr. 100 000 |
4) Varelager | kr. 600 000 |
5) Reservekapital / Buffer | kr. 200 000 |
Totalt krav til kapitalbehov | kr. 1 500 000 |
1) Ombygging av lokalet, skilter, fasade
En franchisekjede setter gjerne klare krav til hvordan et lokale skal se ut, og behov for oppgradering. Ofte vil det være nødvendig med en tilpasning eller oppussing av lokalene man overtar.
I noen tilfeller er utleier med på å dekke disse kostnadene. I andre tilfeller bidrar kjeden med midler til oppgradering, innbakt i en franchiseavgift, leie eller nedbetaling. Men det vanligste er likevel at franchisetaker finansierer oppgraderingen selv.
2) Innredning
Innredning og evt. utstillinger er viktige elementer i de fleste kjedekonsepter. Det er flere ulike måter å finansiere innredning på:
- Lånefinansiering. Franchisetakers selskap tar opp lån.
- Leasing. Leie gjennom et leasingselskap.
- Leie. Leie fra franchisegiver (som igjen kan eie eller lease innredningen).
- Løpende finansiering, innbakt i franchiseavgift eller administrativ avgift, prosenter av omsetningen.
- Egenkapital. Franchisetakeren går inn med egenkapital som også dekker innredning.
3) Driftsmidler og utstyr
Driftsmidler over en viss størrelse (for eksempel biler, maskiner, datautstyr) kan finansieres på tilsvarende måte som innredning. Mindre driftsmidler finansieres som regel gjennom egenkapital eller lånefinansiering.
4) Varelager
Varelager finansieres gjerne med lån som selskapet tar opp, evt. med høyere egenkapital eller svært gode betalingsbetingelser/kredittid (slik at man i praksis låner fra leverandøren).
5) Reservekapital / Buffer
I løpet av et år vil det være noen perioder som er mer rolige enn andre, der faste kostnader likevel skal betales. Da kan det være behov for reservekapital.
Det er vanlig at næringsdrivende / franchisetakere har en kassekreditt (kontoreserve) for slike perioder, særlig i en startfase.
Et alternativ til å ha kassekreditt er å stille slike reserver privat ved behov (kortsiktige lån / innskudd), eller ved å oppta et høyere lån i utgangspunktet.